Palatul Brancovenesc (Curtea Brancoveneasca)

 • Categorie: Palate
  Perioada: 1698
  Importanta: A
  Cod LMI: DB-II-m-A-17654.03
  Adresa:
  Localitate: sat POTLOGI; comuna POTLOGI
  Judet: Dambovita
  Regiune: Muntenia

Complexul brâncovenesc de la Potlogi, Dambovița este situat la 5km de autostrada București-Pitești, pe un drum ce pornește de la km 49 al autostrăzii. Complexul este considerat monument istoric de importanță națională și este reprezentativ pentru arhitectura rezidențială a sfârșitului de secol XVII.

 

Domnitorul Constantin Brâncoveanu a construit aici în perioada 1683-1698 o curte domnească, din care astăzi se mai păstrează doar Palatul Brâncovenesc, Biserica Sfântul Dimitrie și câteva ruine ale unor dependințe. Domnitorul a cumpărat moșia de la postelnicul Dima și a ales să își stabilească aici o reședință întrucât domeniul se afla pe drumul ce lega fosta capitală a Țării Românești,Târgoviste și Câmpulungul de București și era potrivită ca loc de popas. Avea initial patru scari exterioare, dintre care cea principala urca la foisor. Parterul era o mare pivnita boltita cu o loggie in partea de nord.

 

 Clădirea are bogate decorațiuni în piatră: portalurile de la intrările principale, coloanele și balustradele foisorului sunt decorate cu ghirlande din frunză de acant, crin, lalea şi garoafă orientală. Decorațiunile interioare, în stuc, reprezintă ornamente florale, de inspirație orientală (turco-persană). Într-una dintre camere, o decorațiune reprezintă vulturul bicefal al Imperiului Bizantin, parte din heraldica voievodului, care era membru al marii familii imperiale bizantine a Cantacuzinilor

 

 

Sub foișor se găsește intrarea în beciurile palatului, din cărămidă, centrate în jurul unui stâlp masiv din care pornesc arce duble ce susțin întreaga construcție. Biserica brâncovenească din Potlogi, închinată Sfântului Dimitrie, a fost ridicată în anul 1683, mai înainte de toate celelalte părți ale ansamblului voievodal. Biserica a suferit unele modificări în anul 1904.

Pivnita este monumentala, cu o bolta in calota sprijinita pe un stalp masiv de zidarie.

 

Etajul cuprindea dormitoarele si salile de receptie, avand in centru, pe latura nordica, o a doua loggie.

 

Cele trei camere din dreapta, pe latura estica, constituiau apartamentul doamnei, spre vest erau amenajate camera de lucru si dormitorul domnitorului, iar intre ele marele salon de primire a oaspetilor.

 

O loggie mare, cu coloane si capiteluri de piatra sculptata, ocupa partea centrala a fatadei, opusa intrarii principale, ca la Mogosoaia.

 

In mijlocul cladirii, inconjurata de incaperile descrise, era camera chelarului, unde se pastrau haine, arme, piese de harnasament, covoare, lenjerie si obiecte de pret - argintarie, carti rare, icoane.

 

Stucaturile colorate, alcatuind un foarte interesant sistem decorativ, le gasim partial distruse si decolorate la colturile cladirii si la ancadramentele usilor si ferestrelor.

 

Pisania din foisor, incastrata in perete, cuprinde o inscriptie si un medalion cu stema Tarii Romanesti, prinse intr-un chenar floral.

 


La numai 15 ani de la construirea sa, în 1714, palatul a fost distrus de armata otomană drept pedeapsă pentru presupusa colaborare a domnitorului Brâncoveanu cu țarul Petru cel Mare al Rusiei și a rămas în ruină pentru următorii 250 de ani. A fost restaurant – sau mai degraba, reconstruit – începând cu anul 1955, în timpul regimului comunist, la refacerea sa, ținându-se cont de modelul brâncovenesc dezvoltat la reconstruirea Palatului Mogoșoaia, în 1922, de către arhitectul George Matei Cantacuzino. Cu toate că forma sub care vedem astăzi Palatul de la Potlogi este rezultatul unor presupuneri și a imaginației, el este emblematic pentru stilul neoromânesc și reușește să transmită foarte bine o idee asupra modului în care arătau edificiile în timpul lui Constantin Brâncoveanu.

   

Centrul Turistic Potlogi

Strada Constantin Brancoveanu, nr.66B, comuna Potlogi

centru_turismpotlogi@yahoo.ro

tel: 0245.722.808